GSM en WIFI straling toch schadelijk?

De straling van mobiele telefoons zou op lange termijn voor een grote stijging van het aantal sterfgevallen kunnen zorgen. Dat wijst een verontrustende studie van een Belgische wetenschapper uit. Wetenschapper Dirk Adang, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, onderzocht bij 124 laboratoriumratten de invloed van verschillende doses elektromagnetische straling. Drie groepen dieren die tijdens het onderzoek werden blootgesteld aan gsm-, antenne- en wifistraling hadden een dubbel zo hoog sterftecijfer dan de niet blootgestelde groep.

Adang pleegde op zeventien van de vroegtijdig gestorven ratten autopsie. Zestien dieren bleken te zijn gestorven aan een tumor. Het onderzoek is volgens Adang van belang voor de mens omdat ons genetisch erfgoed voor 90 procent overeenkomt met dat van de rat. Het trekken van harde conclusies is volgens Adang echter pas mogelijk in 2015.

Uit een eerdere wetenschappelijke studie (januari 2006) bleek dat het gebruik van een mobiele telefoon niet leidt tot een groter risico op hersentumoren bij mensen. Wetenschappers onderzochten toen bijna 2800 Britten en vonden geen verband tussen het risico op glioma -de meest voorkomende kwaadaardige hersentumor- en de duur van het mobiele telefoongebruik.

Ook de Nederlandse Gezondheidsraad concludeerde in 2002 uit de toen beschikbare onderzoeksresultaten dat straling van een gsm niet gevaarlijk lijkt voor de gezondheid. Uit onderzoek is niets gebleken van een verband tussen veelvuldig gebruik van een mobieltje en het optreden van hoofdpijn, duizeligheid of verhoging van de kans op een hersentumor, aldus de Gezondheidsraad in 2002. De Gezondheidsraad vond het toen ook niet nodig het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zo veel mogelijk te beperken. De Britse Nationale Radiologische Beschermingsraad (NRPB) adviseerde echter kinderen geen mobieltjes te geven om blootstelling aan elektromagnetische straling op jonge leeftijd zo veel mogelijk te voorkomen. Belangrijkste reden voor deze terughoudendheid vormde zorg over de eventuele risico’s van het gebruik van mobieltjes op de lange termijn.
Bron: Le soir
Update: Groen Links wil een debat in de Tweede Kamer over het bericht.

 
 
 
 

Een reactie posten 2 reacties:

Anoniem zei

Voor alle duidelijkheid: Dirk Adang haalde zijn doctoraat aan de Université Catholique de Louvain (zie www.uclouvain.be/72408.html), niet aan de Katholieke Universiteit Leuven (www.kuleuven.be).

11:58

Mobiel kopen zei

Of het echt schadelijk is zal pas over een jaar of 20 bekend worden.

14:19

Een reactie posten