live video en on-demand (VOD) op je iPhone

We kregen naar aanleiding van de lancering van de Ustream Applicatie vanmorgen in de App Store wat vragen over live video. Hierbij enkele mogelijkheden (en het verschil) van live video en on-demand (VOD) op je iPhone.

Wat o.a LiveStation al in december liet zien en eerder Flixwagon en veel eerder Qik is sinds vandaag mogelijk zonder jailbreak met de Ustream viewing Applicatie van Ustream: Live video kijken met een iPhone.

Je gaat naar de website van Ustream. Maakt een account aan en je kan beginnen met uitzenden via een webcam en terug kijken op je iPhone. Dat werkt alleen via WiFi maar zal binnenkort ook wel mogelijk zijn via een jailbreak. Later deze week is het mogelijk om live uit te zenden via je iPhone met de Ustream "broadcast" Applicatie. Door restricties in de SDK van Apple zal dat ook alleen via WiFi mogelijk zijn.Vorig jaar verscheen Mobinews waarmee het volgens sommige Nederlandse blogs mogelijk zou zijn om ook live het Journaal te kijken. Het ging hier slechts om het terug kijken van programma's (VOD) en You Tube video's datzelfde geld voor de iPhone Web Applicatie van iPhoneSpot.nl. Televisie kijken met een iPhone lazen we ergens. Het gaat hier natuurlijk ook om het terugkijken van uitgezonden (VOD) en You Tube materiaal.

Televisie kijken met je iPhone is technisch mogelijk. Dat ontdekten wij vorig jaar op de website van Infineon. De infineon X-GOLD 608 chip die in de iPhone 3G zit ondersteunt ook DVB-H. Digital Video Broadcasting voor mobiele telefoons. Dit is een standaard voor digitale televisie. Met deze techniek is het mogelijk op mobiele telefoons televisiebeelden of multimedia te ontvangen. KPN heeft in Nederland de mediarechten voor DVB-H. Op dit moment zijn al enkele Nokia-telefoons uitgerust met de DVB-H-functie.

Opmerkelijk is ook dat de infineon X-GOLD 608 chip volgens de fabrikant zeer geschikt is om meerdere applicaties tegelijkertijd te laten werken. Tegelijkertijd streamen naar het internet, downloaden van e-mail of data met een snelheid van 7.2 Mbit per seconde downloaden en naar muziek luisteren via een stereo bluetooth headset is geen probleem. Maar we vrezen dat de accu van je iPhone dan echt binnen een uur leeg is en dat, dat ook de rede is waarom Apple het niet ondersteund.

De huidige mogelijkheden:

live video
Ustream gratis in de App Store
Ustream Broadcast Applicatie (later deze week)

Flixwagon en Qix hebben dezelfde functionaliteit maar werken alleen via en jailbreak. Meer over de applicaties via deze link.

on-demand (VOD)

Joost gratis in de App Store
Mobinews en Television
iPhonespot.nl via internet Web Applicatie

Andere iPhone Applicaties zijn er van Equinux, OrbLive maar daar heb je een "tuner" voor nodig.

Binnenkort kunnen we nog livestation verwachten. De Applicatie wacht al sinds decmber vorig jaar op goedkeuring in de App Store. Livestation wordt veel gebruikt door nieuws organisaties zoals BBC, Al Jazeera, C-Span, Euronews, ITN, France 24 en vele anderen. Aan het bekijken van sommige Live kanalen zitten soms geografische restricties. Vooral de Amerikaanse.


Goed voorbeeld van beelden van livestation zijn de Live feeds van Al Jazeera vanuit Gaza.

 
 
 
 

Een reactie posten 3 reacties:

Dhr. A van Oort zei

Mooi overzicht. Nu snap ik het. Bedankt!

11:50

Gigs zei

Inderdaad, nuttig overzicht. Het wachten is dus op livestation als ik het goed begrijp. Tenminste als je live goeie internationale zenders wilt zien.

Maar is dat hier wel allemaal goed te ontvangen?

13:19

Dennis Smit zei

Geen werving en selectiebureaus, enkel werkgevers! Solliciteer dus rechtstreeks bij de werkgever. Check jouw ict vacature!

11:22

Een reactie posten