Achterkant iPhone 3G van keramisch staal?

De achterkant van de iPhone 3G is niet van plastic maar waarschijnlijk van keramisch staal genaamd Zirconia. Zirconia heeft de eigenschap dat het krimpt als het warm wordt en dat zou wel eens de oorzaak kunnen zijn van de haarscheurtjes in de iPhone 3G.

Nu er steeds meer berichten verschijnen over haartscheurtjes in de achterkant van de iPhone 3G hebben wij eens gekeken waar die achterkant van gemaakt is. De grootste duurzaamheid test is al gedaan door Will it Blend. Daar overleeft de achterkant van een iPhone 3G een rondje door een blender terwijl andere componenten verpulveren tot stof.

Uit die blender test blijkt ook dat de achterkant niet gemaakt is van plastic. In een patent wat Apple al in 2006 heeft aangevraagd staat dat de achterkant van de toen nog onbekende iPhone is gemaakt van keramisch materiaal om de ontvangst (radiogolven) van de iPhone te verbeteren. Waarom dat niet in de eerste generatie iPhone zit weten we helaas niet.

De achterkant van de iPhone 3G is waarschijnlijk gemaakt van Zirconia. Zirconium, nummer 40 in het periodieke stelsel, komt voor in de mineralen zirkoon, zirkoonaarde, zirkiet en zirkeliet. Het wordt onder andere gebruikt in katalysatoren, chirurgische instrumenten, implantaten, gloeidraden, snijgereedschap en het brandwerend maken van textiel. Wat zirconium zo bijzonder maakt is dat het krimpt in plaats van uitzet als het warm wordt en daar zou best wel eens het probleem kunnen zitten van de haarscheurtjes.

Zirconia dat men in de industrie ook wel keramisch staal noemt is in ieder geval niet zomaar een stukje plastic. Veel foto's die op internet verschijnen van iPhones met barsten zien er ook uit alsof ze net op de straat zijn gevallen.

Maar er zijn ook foto's van iPhone 3G's die de barsten hebben op identieke plaatsen. Vooral bij de hoofdtelefoon ingang en bij witte en zwarte toestellen.

De haarscheurtjes zitten vooral op punten waar er gaten zijn gemaakt in het Zirconia van de achterkant van de iPhone 3G. Het lijkt er dus op dat de eigenschap van Zirconia het krimpen als het warm wordt de oorzaak is.
Foto's: Macrumors en Will it Blend.
Bron: iPhonenieuwsblog.nl en Macenstein

 
 
 
 

Een reactie posten 38 reacties:

Anoniem zei

De achterkant is waarschijnlijk met Zirconia versterkt. Het is namelijk nogal duur materiaal. Maar jullie verhaal over het krimpen klopt. Dat is namelijk de eigenschap van Zirconia. Het materiaal kan je ook beter uit een stuk gebruiken. Als je er in gaat boren krijg je problemen en dat blijkt!

01:02

Anoniem zei

Goed gevonden zeg. Daar heeft echt nog niemand over nagedacht. Ik dacht ook dat de achterkant van plastic was.

02:12

Anoniem zei

Lees ook dat het zou kunnen komen door de metalen rand die om de iPhone zit. Teveel druk op de behuizing. Maar nu ik dit lees lijkt me jullie verhaal logischer.

02:32

Anoniem zei

Ik heb helaas ook haarscheurtjes in mijn iPhone en dat het komt door die metalen rand lijkt mij ook onzin. Leuk dat jullie hebben gevonden waar de achterkant van de iPhone is gemaakt en dat jullie hebben ontdekt dat dat spul krimpt! Heb het nog nergens anders gelezen en heb alle fora in binnen en buitenland bezocht om te kijken of er al een oplossing is voor mijn arme iPhone en inmiddels vele andere iPhones

03:07

Anoniem zei

Dacht dat die achterkant van een soort polycarbonaat was wat ze ook in ski's gebruiken maar dat gaat niet binnen 3 weken barsten

09:09

Anoniem zei

Jullie hebben geen werktuigbouwkunde gestudeerd maar wel de link gemaakt dat de eigenschap van Zirconia is dat het barst als het krimpt. En dat is wel nieuws!! Mooi verhaal mannen!!

10:30

Anoniem zei

Lees net ook het verhaal bij de iphone club: iphone nieuws blog heeft dat op een rijtje gezet....

10:38

Anoniem zei

We hebben nadat we ook steeds vaker berichten krijgen over hitte problemen van de iPhone 3G de link gelegd met het materiaal waar de iPhone achterkant van is gemaakt. Macenstein.com heeft als eerste website geschreven waar de achterkant van de iPhone 3G waarschijnlijk van is gemaakt. Wij hebben vervolgens gezocht wat de eigenschappen van Zirconia zijn. En toen we zagen dat het krimpt als het warm wordt was de link met de barsten snel gemaakt....

10:56

Anoniem zei

"een gedeelte van die tekst is ook terug te vinden bij iphonenieuwsblog.nl" staat op de iphoneclub site. In plaats dat ze nou gewoon eens schrijven dat jullie de link hebben gemaakt met het Zirkonium en die scheurtjes. Nu lijkt het net alsof zij het hebben bedacht.

11:03

Anoniem zei

Kan wel zien dat jullie beter "knippen, plakken en vertalen" dan andere websites.... en net iets verder zoeken dan de rest. Leuk verhaal!!!!!

11:05

Anoniem zei

Leuk verhaal en ook al hebben "jullie het op een rijtje gezet" Jullie hebben dat als eerste gedaan en de link gemaakt met die scheurtjes. Leuk gevonden en nu moet nog blijken of er echt Zirkonium in zit....

11:20

Anoniem zei

Ik heb ook haarscheurtjes in mijn iPhone 3G en ben blij dat jullie tenminste een poging doen om te achterhalen hoe dat komt.

11:25

Anoniem zei

Zirkonium is zeer hard, maar daardoor ook gevoeliger voor breuken. Het krimpt bij hogere temperaturen en dat zou wel eens de reden kunnen zijn dat er de laatste tijd zoveel scheuren in de behuizing van de iPhone 3G optreden. Staat op de iphoneclub dat ze die tekst zonder link naar jullie publiceren is echt schaamteloos jat werk. In plaats dat ze daar zetten heeft iphonenieuws blog ontdekt...

Dat wil ik even kwijt.

11:32

Anoniem zei

Jullie hebben balletje aan het rollen gebracht. Leuk hoor!

11:37

Anoniem zei

Goed gevonden en vervolgens weer schaamteloos gekopieerd. Het leven op internet is hard.....

11:39

Anoniem zei

Volgens mijn rss feed en die klopt toch echt hadden jullie het bericht al meer dan 12 uur geleden. Dus waar zeuren al die mensen over. Goed gevonden dat van dat krimpen.

11:42

Anoniem zei

Mijn iPhone is soms ook heel warm maar heb gelukkig nog geen barst gezien

11:43

Anoniem zei

Kijk dat is nog eens leuk lunchen met zo'n verhaal!

11:45

Anoniem zei

Mooi bericht. En inderdaad mooi gevonden dat van dat krimpen en het warm worden.

11:47

Anoniem zei

Leuk nieuwtje!

11:50

Anoniem zei

Ik bewaar mijn iphone vanaf nu in de koelkast!

12:00

Anoniem zei

Heb het al eens eerder gezegd: jullie zouden je moeten toespitsen tot het schrijven van alleen van dit soort berichten. Dan maak je onderscheid van de rest... Maar hulde voor dit bericht, mooi nieuwtje!

12:19

Anoniem zei

Dat andere websites het overnemen is niet zo gek maar dat ze die link naar jullie site aan het einde van het bericht plaatsen toont wel weer een staaltje van journalistiek broddelwerk. Mooi verhaal trouwens en ben het eens met anderen: goed gevonden!

12:21

Anoniem zei

Zie hier ook wel vaker kopieer en plak werk maar moet zeggen dat jullie soms erg leuke berichten hebben! Zoals ook vandaag weer. Leuk bericht!

12:28

Anoniem zei

Zie dat jullie eerdere berichten van vandaag hebben ingetrokken. Heel goed dit is tenminste echt iPhone nieuws!

12:31

Anoniem zei

Leuk nieuwtje en ben het eens jullie zouden best wel wat meer eer van je speurwerk mogen hebben.

12:36

Anoniem zei

Ik werk met Zirconia en het is inderdaad heel duur. Maar dat van die gaten boren in het Zirconia daar sluit ik me bij aan. Denk trouwens wel dat die achetrkant met Zirconia is versterkt zou heel goed kunnen. Alleen heben ze waarschijnlijk een verkeerde mengvorm gebruikt. Leuk verhaal.

12:41

Anoniem zei

Leuk verhaal en jammer dat die "andere site" jullie niet wat meer eer gunt. Het lijkt inderdaad of ze het zelf bedacht hebben.

12:43

Anoniem zei

zag het nieuws vannacht ook op Macfreak met een keurige link naar jullie verhaal. Zo kan het dus ook. Vrees dat Apple dit een hoop geld gaat kosten.

14:31

Anoniem zei

waar maken jullie je allemaal druk over. Op de site van iphoneclub schrijven ze zelf dat zij ontdekt hebben waar de achterkant van gemaakt is en dat ze dat al twee weken geleden hebben gepubliceerd. Volgens mij heeft zoals jullie dat schrijven in de reacties Macenstein dat gevonden. Mooi hoor maar in die twee weken hebben ze niet kunnen bedenken wat de naar nu blijkt uit jullie bericht de negatieve gevolgen zijn van dat materiaal. Daarbij zetten ze ook nog eens dat ze bij een TU hebben gestudeerd... Jullie blogje heeft de "klik" gemaakt tussen de krimp eigenschap van het materiaal en de te warme iPhone. Heb het met plezier gelezen.

14:46

Anoniem zei

zullen we het nu eens over de gevolgen voor Apple hebben? Is mooi bericht en leuk dat jullie site de mogelijke oorzaak heeft gevonden.

14:51

Anoniem zei

is inderdaad niet echt netjes van zoals jullie het noemen "de buren". Dit gaat een recall actie worden vrees ik. En niet Apple is de klos maar de fabrikant van dat materiaal. Dus niets aan de hand en terug naar de leuke berichtjes op jullie blog. Dat "je" laat ik weg want leuk gevonden die krimp eigenschap. Ga zo door.

14:58

Anoniem zei

Voor niet wetenschappers zeker een leuk stukje!

17:37

Anoniem zei

Heb ook haarscheurtjes op mijn iPhone. Precies op de plaatsen die jullie hebben beschreven. Baal er van maar nu heb ik wel een oorzaak daarvan gevonden dankzij jullie.

17:50

Anoniem zei

Mooi verhaal en goed gevonden!

17:57

Anoniem zei

Dat Zirkonium is mooi spul als je het goed toepast. Apple heeft dus voor goed spul gekozen maar vrees dat ze in China een verkeerde mix hebben gemaakt. Bij gebruik en inderdaad zoals jullie hebben gevonden bij hitte krimpt het en bij een rare mix kan het al bij minder dan 40 graden krimpen. Als er dan iets in de weg zit krijg je barsten. Ik werk bij een bedrijf waar we daar ook problemen mee hebben gehad. Maar dit kan ook bij ander materiaal. Ik weet niets van iphones maar jullie bericht was voor mij een soort deja vu. Is ook geen probleem voor de fabrikant maar wel voor de leverancier.

18:17

Anoniem zei

Apple heeft ervaring met dit soort problemen. Dit hebben ze ook gehad met de Cube. Ze staan er om bekend dat ze dit soort problemen altijd netjes oplossen. Als je terug gaat naar de dealer krijg je gewoon een nieuwe. Als het uit de hand gaat lopen gaan ze de achterkantjes vervangen. Ben toch blij dat ik een eerste generatie iPhone heb. Dat metalen wandje is mooi en zeer kras vast. Heb wel last van deuken. Leuk bericht.

18:30

Anoniem zei

Waar blijft de rest van het iPhone nieuws van vandaag? Nu weten we het wel. Maar wel mooi nieuwtje.

18:32

Een reactie posten