iPhone 3G antenne test

Antenne ingenieur Magnus Franzen heeft de iPhone 3G antenne getest en ook vergeleken met de Nokia N73 en een Sony Ericsson P1. Franzen heeft naar aanleiding van de vele berichten over het slechte ontvangst van de iPhone 3G gekeken of er een probleem is met de antenne van de iPhone 3G en of de ontvangst van het netwerk slechter is. Dit heeft hij gedaan in een testkamer van het bedrijf Bluetest.

Dit is een klein Zweeds bedrijf dat testkamers verkoopt voor draadloze apparaten met kleine antennes. In een ruisvrije kamer van metaal is de mobiele communicatie beter te testen in combinatie met een gesimuleerd basisstation. De apparatuur meet hoe de iPhone 3G signalen verzendt en ontvangt onder verschillende omstandigheden. Dit is een betrouwbare en snelle manier voor fabrikanten om apparatuur te testen. De testkamers van Bluetest worden gebruikt door onder andere gsm-fabrikanten, zoals Motorola, en TCO een certificering systeem voor mobiele telefoons.

Initiatiefnemer van de test het Zweedse dagblad Göteborgs Posten geeft aan dat zij geen problemen hebben gehad met de iPhone 3G en dat hij perfect werkt. Tot de avond voor de test als ze de iPhone 3G ontvangst vergelijken met een Nokia. Het zag er toen niet goed uit voor de iPhone 3G omdat die minder streepjes ontvangst had dan de Nokia en vaker overschakelde van 3G naar EDGE.

Door de slechte ervaring met de iPhone 3G de avond voor de test begonnen ze de test met gemengde gevoelens. Maar nadat de iPhone 3G wat rondjes had gedraaid in de test kamer (alsof hij in een magnetron zit) kwam Magnus Franzen een antenne ingenieur met een M.Sc. Techniek in de Natuurkunde met het goede nieuws: De waarden zijn volkomen normaal.

Ter vergelijking testen ze een Sony Ericsson P1 en een Nokia N73 met de iPhone 3G. De P1 ontvangt signalen iets beter dan de N73. En de N73 is weer iets beter in het verzenden van signalen. Maar het verschil is heel klein. Het verschil in ontvangst gevoeligheid tussen de P1 en de iPhone 3G is 2 dB. Volgens de eigenaar van Bluetest is dat verschil niet veel. Als het verschil tussen de 4-6 dB zou zijn dan zou je, je kunnen afvragen of er iets mis is met de iPhone 3G.

Moderne mobiele telefoons gebruiken veel antennes, en ze kunnen interfereren met elkaar wanneer de antennes net niet goed op hun plaats zitten. Daarom testen fabrikanten dit vaak tijdens de ontwikkeling en productie van een toestel. In de testkamer van Bluetest is het mogelijk om zo'n test in slechts enkele minuten te doen. Goedkoop is de testkamer van Bluetest niet hij kost bijna 70.000 euro.

De metalen kamer ziet er uit als een kleine bank kluis. De iPhone 3G is getest met een speciale test-SIM-kaart. De iPhone 3G is vervolgens gemonteerd op een arm die op zijn beurt is bevestigd aan een draaiende plaat. Tijdens de test is er niet te zien wat er in de test kamer gebeurt. Maar door de draaiende onderdelen is er een simulatie van een reële omgeving.

De eerste test bestaat uit metingen van de TRP waarde. Een test waarin de iPhone 3G op vol vermogen moet zenden. Deze test wordt gedaan op drie frequenties. Vervolgens Vervolgens is de TIS waarde getest. Dit is een meting om te kijken hoe goed de iPhone 3G prestaties zijn in de ontvangst van signalen. Deze test is twee keer gedaan. Een keer met WLAN, bluetooth gps aan en een keer met alles uitgeschakeld. Dit is om te zien of de andere signalen het ontvangst storen maar er was geen verschil.

De geteste iPhone 3G is dus goed. Het Zweedse dagblad Göteborgs Posten roept iPhone 3G eigenaren die in de buurt van Göteborg wonen en een iPhone 3G hebben met een slecht 3G ontvangst op om te mailen. Ze willen de test graag nog een keer doen. Want het kan heel goed dat zijn iPhone 3G hoort tot de 90% die wel gewoon goed zijn.

Bron: Het Zweedse dagblad Göteborgs Posten

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten