iPhone voldoet aan milieuwetgeving

Apple vindt dat de iPhone 3G en iPod Touch aan de nieuwe milieuwetgeving voldoen. Het blijft onduidelijk wat Apple doet als het ministerie van Vrom besluit dat deze apparaten uit de handel moeten worden gehaald.

Apple vindt dat het voldoet aan de Nederlandse wetgeving, omdat in een uitleg van de Europese richtlijn staat dat óf eindgebruikers, óf professionals in staat moeten zijn batterijen uit apparaten te verwijderen. Het is maar de vraag of het ministerie van vrom deze interpretatie volgt: de uitleg heeft geen juridische waarde, omdat het niet in de richtlijn staat of is vastgesteld door de Europese Commissie of het Europees Parlement. Apple wil niets zeggen over een eventuele gang naar de rechter, mocht het ministerie de iPhone en iPod van de markt willen halen.

Apple en het ministerie zijn op dit moment nog in gesprek over een verkoopverbod voor de apparaten. In een verklaring zei het ministerie donderdag dat producenten eerst mogen aantonen dat hun electronica aan de regeling voldoet, voordat de inspectiedienst van het ministerie ze uit de schappen haalt.

T-Mobile, die als telecomprovider de iPhone 3G op de Nederlandse markt brengt, vindt ook dat het toestel aan de nieuwe wetgeving voldoet. "Dealers kunnen de batterij vervangen; ik denk dat we daarmee aan de regels voldoen", aldus woordvoerder Henny van der Heiden. "Bij de verwerking worden de accu en de rest van het toestel gescheiden, waardoor het milieu wordt gespaard." Apple vervangt defecte accu's voor een service fee van tachtig euro. Het inleveren van de iPhone is gratis.

Het is onwenselijk dat gebruikers zelf de batterij vervangen of verwijderen, aldus Van der Heiden van T-Mobile. "Het is niet de bedoeling dat gebruikers de iPhone zelf openschroeven, want daar is hij niet op gebouwd." Eerder bleek al dat het openmaken van de iPhone via de twee schroefjes aan de onderkant niet zonder risico is.

Bron: Tweakers

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten