VROM in gesprek met Apple

De nieuwe Europese richtlijn die de verkoop van de iPhone 3G en de iPod bedreigt, betekent niet dat Apple deze toestellen per direct uit de schappen moet halen. Het bedrijf mag proberen aan te tonen dat de wet wordt nageleefd.

Het ministerie van Vrom zal zich tegenover Apple en alle andere producenten van consumentenelektronica met lastig verwijderbare accu's coulant opstellen, zegt woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom tegenover Tweakers.net. De verkoop van de iPhone 3G is in gevaar door een wettelijke regeling die de import en verkoop van elektronica met niet-verwijderbare accu's verbiedt.

Er zijn drie uitzonderingen, waarop fabrikanten zich mogen beroepen: als de veiligheid in gevaar komt doordat er een verwijderbare accu is ingebouwd, als de data-integriteit van het apparaat wordt bedreigd en om medische redenen. Als fabrikanten kunnen aantonen dat hun product onder een van die uitzonderingen valt, kunnen ze het probleemloos op de markt brengen.

Het is nog onduidelijk of alle elektronica die niet voldoet, uit de winkels gehaald moet worden. "We zijn bezig met het voeren van gesprekken met elektronicaproducenten", zegt Eikelboom. "In die gesprekken moeten fabrikanten aantonen hoe ze snel aan die regeling willen voldoen of dat ze een uitzonderingsgeval zijn." Als fabrikanten dat niet kunnen aantonen, haalt de inspectiedienst van Vrom, die de handhaving van de regeling verzorgt, de producten alsnog uit de winkel.

Vrom is met Apple in gesprek over de iPhone 3G en de diverse iPod-modellen, zegt Eikelboom. "De regeling ging op 26 september in, maar daarvóór hebben we producenten van elektronica al op de hoogte gesteld. Het is op dit moment onduidelijk wanneer die gesprekken zijn afgerond."

Als Vrom en de producenten er niet uitkomen, volgt wellicht een gang naar de rechter. "Een proefproces kan dan duidelijk maken hoe we deze regeling moeten interpreteren en wat wel en niet onder de uitzonderingen valt. Feit blijft dat we het per geval moeten bekijken, of het nu gaat om een elektrische tandenborstel of een iPhone."

Eikelboom durft niet te zeggen hoe snel de inspectiedienst tot een verkoopverbod zal overgaan. Producten die vanaf nu op de markt komen, moeten in elk geval aan de regeling voldoen. "In dat geval is het wel goed mogelijk dat de inspectiedienst meteen optreedt."

Bron: Tweakers

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten