iPhone als symbool van wederopbouw

Jaap de Hoop Scheffer (CDA) secretaris-generaal bij de NAVO noemde onlangs de iPhone tijdens een spreekbeurt bij de Security and Defence Agenda in Brussel. Daarin stelt hij dat leden van de Noord Atlantische Verdragsorganisatie meer troepen moeten sturen voor wederopbouw van Afghanistan. Dat het nu al beter gaat in Afghanistan kon de Hoop Scheffer onlangs zien bij een bezoek aan Afghanistan. Hij zag een persoon in Kaboel die een iPhone uit zijn zak haalde. De Hoop Scheffer was verbaasd omdat hij zelf nog gebruik maakt van een 5 jaar oude NATO GSM. Dat moment was voor de Hoop Scheffer een symbool van vooruitgang bij de wederopbouw.

“Today, half the country is relatively at peace. Access to education is up tenfold. So is access to health care. We are preparing for the second round of national elections. The Afghan Army, and increasingly the police, are growing and improving — slowly, but clearly and steadily. And when I saw an Afghan fellow pull out his Apple iPhone in Kabul, while I was talking on my 5 year old NATO mobile, I saw another symbol of progress.”

Of de persoon met de iPhone een toevallige passant was op straat in Kaboel of een medewerker van een Ambassade is onduidelijk. De iPhone is niet te koop in Afghanistan en komt waarschijnlijk uit een zwart circuit. Mobiele telefoons zijn voor de meeste Afghanen onbetaalbaar. Een simpel mobieltje kost ongeveer drie maandsalarissen. Een iPhone twee jaarsalarissen.

5 procent van de Afghanen heeft een gsm. 50% van het land heeft gsm dekking. Provider Roshan zou volgens defensie contact hebben met de vijand daardoor mogen Nederlandse soldaten geen gebruik maken van het Afghaanse GSM netwerk.

Bron: macblogz.com

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten