één standaardstekker voor opladers

Fabrikanten van mobiele telefoons moeten gebruik gaan maken van één standaardstekker voor opladers en microfoontjes. Dat wil Europees Commissaris Verheugen van Industrie. Momenteel is het zo dat elke fabrikant een ander type stekker gebruikt. Soms is er zelfs nog verschil tussen opladers van mobiele telefoons van één fabrikant.

Verheugen hoopt dat de bedrijven hierover vrijwillig afspraken willen maken. Als dat niet lukt dan belooft hij met regelgeving te komen. Een aantal fabrikanten gebruikt al de mini-USB-standaard, die afkomstig is uit de computerindustrie.

Toine Manders
VVD-Europarlementariër Toine Manders had in de Europese Commissie een vraag gesteld over het verplichten van uniforme stekkers.

Volgens Manders is een uniforme stekker "beter voor het milieu", omdat consumenten dan niet steeds een nieuwe headset of oplader nodig hebben als zij een nieuwe telefoon aanschaffen. "Binnen de EU wordt jaarlijks voor 300 miljoen euro aan opladers en headsets weggegooid", aldus Manders in het NOS Radio 1 Journaal.

"De Europese Commissie komt eerst met het dringende verzoek aan de industrie om binnen twee jaar met een oplossing te komen. Als dat niet lukt komt er wetgeving."Bron: NOS radio 1 Journaal

 
 
 
 

Een reactie posten 2 reacties:

Anthony zei

Je hebt een oude telefoon, koopt een nieuwe. Daar zit dan standaard weer een nieuwe lader bij.

Wat doe je met de oude telefoon + oplader?

Of verkopen/weggeven of weggooien.

Zouden de opladers hetzelfde zijn, doe je waarschijnlijk hetzelfde, anders heb je zelf na 5 jaar een hoop (dezelfde) laders in huis.

Een onzin regel in mijn mening.

21:03

Fulco zei

Volgens mij juist niet. De bedoeling is dat er geen lader meer bij de telefoon geleverd wordt. Je koopt dus een lader wanneer je deze nodig denkt te hebben. Kopen? Jazeker, want de prijs van je mobieltjes etc kunnen naar beneden omdat daar niet elke keer een lader bijgeleverd wordt. Dit is dus een driedubbele win situatie, voor de fabrikant (goedkoper produceren), voor de consement (goedkoper uit, en altijd de juiste lader bij de hand) en het mileu (minder productie, minder afval en minder laders die nutteloos in het stopcontact blijven zitten.

Een hele goede actie, waarbij de EU goed richting kan geven

07:20

Een reactie posten