«Koop een gsm met een lage stralingswaarde (0,6 watt per kilo of minder)», staat in de nieuwste folder van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid. Die kooptip opvolgen, blijkt echter niet eenvoudig. De gsm-fabrikanten vermelden de stralingswaarden wel, maar altijd onopvallend en kleintjes in onleesbare handleidingen of op weggemoffelde en haperende websites. En in de winkels? Daar weten ze helemaal van niks. Het consumentenadvies van de Vlaamse overheid is dan ook onbruikbaar. De iPhone 3G heeft een SAR-waarde van 1,38 watt/kg. Dat is veel slechter dan de vorige generatie die met zijn SAR-waarde van 0,947 watt/kg een stuk dichter bij de advieswaarde van het Vlaams Agentschap voor zorg en Gezondheid zat.
De folder geeft een stand van zaken over het onderzoek naar de elektromagnetische straling waar de gsm-technologie gebruik van maakt en de mogelijke gezondheidsrisico’s daarvan. Conclusie van het Agentschap: «Niemand die het vandaag met zekerheid kan zeggen, maar we kunnen maar beter voorzichtig zijn.» Daarom geven ze tips voor ouders en kinderen om die straling zo veel mogelijk te vermijden: een ‘oortje’ gebruiken, liever sms’en, ervoor zorgen dat je alleen belt als je maximale ontvangst hebt...
Het Agentschap raadt ook aan gsm-toestellen met een lage SAR-waarde te kopen. SAR staat voor Specific Absorption Rate en geeft de stralingsbelasting aan die tijdens het bellen door je hersenen wordt opgenomen, waardoor die opwarmen. Wettelijk ligt het maximum op 2,0 watt/kg. «We hanteren echter de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie. Die ligt op 0,6 watt/kg», zegt Ria Vandereyt, VAZG woordvoerder. Te weten komen wat de specifieke SAR-waarde van een toestel is, blijkt in de praktijk echter niet eenvoudig. Gsm-producenten willen ze liever niet expliciet vermelden tussen hun technische specificaties als gewicht, functies en snufjes. De klant zou die met een lagere waarde wel eens als veiliger kunnen beschouwen, terwijl «de SAR-waarde alleen aantoont dat het toestel voldoet aan de wettelijk normen en dus veilig is», klinkt het bij het MMF, de organisatie die gsm-fabrikanten verenigt. Ria Vandereyt geeft toe dat het VAZG daar niet bij heeft stilgestaan: «Wij gingen er van uit dat de gsm-producenten deze informatie ter beschikking stellen en dat de verkooppunten ze aanbieden. Dat blijkt echter niet evident. »
Ook uit niet wetenschappelijk onderzoek bleek al eerder dat bellen met een gsm niet zo best voor je is:
Stralingstest uitgevoerd op een Chinese website: 1 ei en twee gsm’s. De 2 GSM’s waren 65 minuten met elkaar in gesprek. De eerste 15 minuten gebeurde er niets met het ei Na 25 minuten was het ei heet aan het worden en na 45 minuten was het ei zacht gekookt en na 65 minuten was het ei hard gekookt....
Om de stralingsbelasting van een gsm te beperken, moet je er voor zorgen dat die straling weg van het hoofd gaat of dat je toestel zo weinig mogelijk vermogen nodig heeft om een goede ontvangst te hebben. Dat is een kwestie van technologie. De ene gsm slaagt daar al beter in dan de andere», zegt professor Guy Vandenbosch, specialist elektromagnetisch straling aan de Leuvense universiteit. Dat de stralingswaarden van gsm-toestellen variëren van 0,10 watt/kg tot bijna 2,00 watt/kg noemt hij ‘serieuze verschillen’ en een goeie reden om te kiezen voor een toestel dat een lage SAR waarde heeft. «Hoe lager, hoe minder kans op mogelijke effecten», meent de professor.
Op basis van een zoektocht langs officiële websites en officieuze waarbij je vaak overzichtelijk van hoog naar laag, per merk en type kan rangschikken, is de conclusie dat zowat een derde van de gsm-toestellen een SAR-waarde heeft die lager is dan de norm van de Wereldgezondheidsorganisatie (0,6 watt/kg). De hoogste vermelde waarde vonden wij bij de al vier jaar oude LG 510w (1,94 watt/kg), de laagste bij de vorig jaar gelanceerde Samsung SGH-Z560 (0,10 watt/kg).
Veel mensen zullen wel lacherig reageren op het Belgische consumenten advies maar het is goed dat consumenten worden gewezen op de mogelijke gevaren van de straling. Dat het niet goed voor je is zal pas over enkele jaren blijken. Of zoals Britse wetenschappers al eerder bekend maakten na 10 minuten kan het al gebeurd zijn.....
Volgens Europese richtlijnen mag het SAR niveau in Nederland en België maximaal 2 W/kg bedragen.
Bron o.a. Belgische consumentenbond
iPhone Camera App Rumored to Get visionOS-Inspired Redesign in iOS 19
[Video]
-
Apple is reportedly planning to introduce a visionOS-inspired redesign of
the Camera app in iOS 19, according to a new rumor from Jon Prosser.
In a video...
6 uur geleden
Een reactie posten 2 reacties:
Goed verhaal zeg!!!! Ben er van geschrokken.
14:22
Inderdaad mooi verhaal! Waar halen jullie dat nieuws toch vandaan in deze komkommertijd? Echt hulde. Ik kom elke dag met veel plezier weer terug op jullie blog.
23:29