De iPhone is morgen jarig!

De geschiedenis van de iPhone is begonnen toen Steve Jobs in 2003 opdracht gaf aan technici om touch screen technologie te onderzoeken in combinatie met een gsm. Eerder had Apple al de Newton en veel Apple fans hoopten al jaren op een nieuwe Newton met bel functie. In april 2003 gaf Steve Jobs aan dat mobiele telefoons de toekomst hebben in combinatie met PDA functies. Op dat moment stopte Apple alle energie in de iPod en iTunes en minder in de nieuwe Newton GSM. In september 2005 introduceerden Motorola en Apple de ROKR E1 de eerste mobile telefoon met itunes synchronisatie functie. Jobs zelf was niet blij met de ROKR omdat een Motorola designer het toestel had ontworpen. Dat was ook te zien het was een lelijk toestel en daarnaast ook een flop. Een jaar later in september 2006 is het toestel ook uit productie genomen.

In datzelfde jaar kwam Apple ook met ondersteuning in iTunes voor een onbekend gsm toestel. Het toestel zou video kunnen afspelen en foto's laten zien. Op 9 januari 2007 introduceerde Apple de iPhone op de Macworld expo: "Apple Reinvents the Phone with iPhone". Meteen was er gigantische media aandacht voor de iphone en die is sindsdien niet minder geworden. Op 28 juni 2007 vertelde Steve Jobs aan Apple werknemers dat ze eind juli allemaal een gratis iPhone zouden krijgen.

Op 29 juni 2007 was de iPhone voor het eerst te koop. Eerst alleen in Amerika. Voor de verkoop van de iphone stonden er dagen lang duizenden mensen in de rij voor de Apple stores in Amerika. Deze beelden gingen de hele wereld over. De prijs voor een iPhone was $499 voor het 4Gb model en $599 voor het 8GB model. Dit in combinatie met een 2-jarig contract via AT&T. Mensen die de iPhone niet kunnen betalen en dat ook konden aantonen kregen de mogelijkheid om een prepaid iPhone te kopen. Op 1 juli 2007 kocht Apple de domeinnaam iphone.com voor 1 miljoen dollar van Michael Kovatch die de naam al in 1995 had geregistreerd. Tijdens de eerste dagen van de lancering waren er problemen met de activatie van de iPhone. Binnen een weekend zijn er 700.000 iPhones verkocht. Volgens AT&T zijn er in dat weekend 146.000 iPhones geactiveerd.

Omdat de iPhone in de zomer uitkwam namen veel Amerikanen de iphone mee op vakantie. Na een maand na de lancering kwamen er veel berichten van mensen die gigantische rekeningen kregen. Justine Ezarik kreeg haar telefoonrekening niet in een enveloppe maar in een doos. In die doos zat een rekening van 300 A4'tjes.

Meteen na de introductie kochten buitenlanders op vakantie in Amerika ook een iPhone. Omdat je de iPhone alleen kon gebruiken in combinatie met een AT&T contract had je daar niets aan omdat er een simlock op het toestel zat. Hackers begonnen meteen met pogingen om deze simlock + activatie te kraken.
Op 3 juli 2007 schreef Lech Johansen op zijn blog dat hij de iPhone had gekraakt. Het was hem gelukt om de activatie via iTunes te omzeilen.
Op 14 augustus 2007 is de simlock omzeild. Deze methode genaamd Turbo Sim koste $80 en kwam er op neer dat de iPhone dacht dat hij met een AT&T kaartje werkte terwijl dit niet zo was.
Op 24 augustus kraakte een 17 jarige hacker George Hotz de simlock van de iPhone. Holtz en vier mede hackers zijn in totaal 500 uur bezig geweest om de simlock te kraken. Nadeel van deze hack was dat je, je iPhone moest open maken.
Op 10 september kwam "iPhoneSimFree" uit een betaalde manier om de simlock van de iPhone te verwijderen.
Op 11 september publiceerde het iPhoneDevTeam de eerste gratis software unlock methode. Hierna kwam er een wereldwijde interesse in de iPhone.

In september 2007 stopte Apple met de levering van het 4GB model omdat alleen het 8GB model populair was. Tegelijkertijd kwam er ook een prijsdaling van de 8GB iPhone van $599 naar $399. Die prijsverlaging zorgde voor en golf van protesten. Uiteindelijk kwam Apple mensen die 14 dagen voor de prijsverlaging een toestel hadden gekocht tegemoet en gaf ze $200 terug. Steve Jobs schreef in een open brief aan iPhone bezitters ze een bon (te besteden in de online Apple store) van $100 konden krijgen om de aanhoudende kritiek te smoren.

In november 2007 kwam de iPhone ook naar Europa naar Engeland en Duitsland. In Engeland viel de introductie wat tegen maar in Duitsland was het meteen een hit. In december 2007 was er nog wat opschudding doordat een Slowaakse telecom provider iPhones ging verkopen die simlock vrij waren gemaakt zonder contract met Appple.
In Februari 2008 kwam de 16GB iPhone op de markt.

Op 9 juni 2008 introduceert Steve Jobs tijdens een keynote die geheel over de iphone 3G ging de opvolger van de huidige iPhone. Grote vreugde na de vele speculaties toen Steve Jobs ook Nederland noemde tussen de 70 landen waar de iPhone 3G dit jaar te koop zal zijn. De belangrijkste verschillen tussen het eerste model dat morgen dus zijn eerste verjaardag viert is een witte of zwarte kunstof achterkant in plaats van aluminium, 3G en GPS. Klapper van de keynote is de prijs van de nieuwe iPhone $199 maar die prijs blijkt enkele dagen na de keynote niet realistisch. In combinatie met een contract bijvoorbeeld in Amerika kost het toestel meer dan het eerste toestel. De iPhone 3G zal vanaf 11 juli te koop zijn o.a. in Nederland in combinatie met een contract via T-Mobile. Op 19 september 2007. kwam het eerste gerucht dat T-Mobile de iPhone zou gaan leveren in Nederland.

Steve Jobs tijdens de keynote op 9 juni 2008:
"This is the phone that have changed phones forever."

De eerste iPhone reclame video:

 
 
 
 

Een reactie posten 1 reacties:

Anoniem zei

Prachtig overzicht! Was een deel al weer vergeten en geweldig dat eerste iPhone filmpje!

21:35

Een reactie posten