De iPhone 3G netwerk problemen

Een van de meest gebruikte zoekopdrachten op onze website heeft te maken met de slechte 3G ontvangst van de iPhone 3G.
Onze e-mail inbox ziet er ongeveer zo uit:

De helft van de e-mail van voornamelijk Nederlandse maar ook Belgische iPhone 3G gebruikers gaat over de slechte ontvangst van de iPhone en accu problemen. Dat laatste probleem zou wel eens kunnen komen door het slechte ontvangst. Het eerste probleem begint steeds meer op een soft of hardware matig probleem te lijken. We hebben weer een rondje langs de forums gemaakt en dit is de opbrengst:

Op het discussie forum van Apple staan hier en hier al veel reacties van iPhone 3G gebruikers over de hele wereld. De geen service melding is een probleem wat wereldwijd voorkomt. Een iPhone 3G gebruiker beschrijft: "ik heb mijn oude iPhone aan mijn vrouw gegeven, zij heeft 5 streepjes ontvangst, ik nul met mijn iPhone 3G" Uit berichten in het Apple forum blijkt ook dat veel mensen hun iPhone terug geven aan AT&T. In Amerika is dit mogelijk na 30 dagen. De helpdesk van Apple in Amerika is ook niet echt behulpzaam en adviseert mensen om 3G uit te schakelen.

De meeste berichten over slecht netwerk ontvangst met de iPhone 3G zijn terug te vinden in het land waar de meest iPhone 3G's verkocht zijn: Amerika.

Dit zal deels te maken hebben met het netwerk van AT&T wat niet heel Amerika dekt (blauw is 3G) maar toch zijn veel van de berichten heel herkenbaar met de problemen die andere iPhone 3G gebruikers in andere landen ook hebben en waar vaak wel goede 3G dekking is. Volgens een AT&T woordvoerder werkt 3G perfect in de stedelijke gebieden maar er zijn ook factoren die de snelheid van het 3G netwerk beïnvloeden. Als er meerdere gebruikers met een 3G zendmast werken is de ontvangst minder maar ook weersinvloeden kunnen 3G ontvangst verminderen. In de vele forums is men druk bezig met de speculatie over het probleem. Het zou kunnen liggen aan het AT&T netwerk wat geen volledig dekking heeft of een capaciteit probleem heeft. Maar inmiddels nemen de berichten met hardware problemen in het toestel toe.

Hardware:

In de iPhone 3G zitten meerdere cellulaire radio-technologieën en antennes: de 3G UMTS/HSDPA technology met 3 frequenties (850MHz, 1900MHz, 2100MHz) 2G en 2.5G GSM/EDGE technologie met vier frequenties (850MHz, 900MHz, 1800MHz, en 1900MHz), daarnaast zitten er in een iPhone 3G nog andere antennes voor Wi-Fi, Bluetooth, en GPS. Al deze

Dat zijn dus een hoop radiofrequentie technologieën in een klein apparaat. En dat is ook de rede dat de achterkant van de iPhone 3G niet meer van metaal is maar van Zirkonium. Dit om de radio signalen beter vanuit de iPhone 3G te kunnen zenden en te ontvangen. Al deze radio signalen kunnen ook tegen elkaar inwerken en volgens Andrew Seybold een autoriteit op het gebied van technologie komt het er op neer dat hoe meer technologie je in een mobiele telefoon stopt hoe moeilijker hij te bouwen is. Het kan dus heel goed mogelijk zijn dat de gebruikte componenten in de iPhone prima in orde zijn maar de manier waarop de iPhone is geassembleerd storingen kan veroorzaken.

Netwerk:

Een ander veel gebruikt argument in de diverse forum berichten gaat over de vergelijking tussen EDGE en 3G. Veel iPhone 3G gebruikers vragen zich af waarom je op 2G soms vijf streepjes ontvangst hebt en met 3G maar een streepje op dezelfde locatie. 3G is een andere techniek die het signaal van de zendmast zo lang mogelijk vast blijft houden voordat het overschakeld naar 2G. De ontvangst van een streepje 3G zorgt er ook voor dat de accu van de iPhone 3G een extra belasting krijgt en dat is waarschijnlijk ook de oorzaak van het andere probleem waar de iPhone 3G mee te maken heeft. De accu die veel te snel leeg is.


Software:

Het zou een software probleem kunnen zijn maar die kans is door de laatste update van de iPhone 3G software van 2.0 naar 2.01 bijna uitgesloten volgens gebruikers. Apple had in die software update makkelijk het ontvangst probleem kunnen oplossen als het een softwarematig probleem is. Anderen speculeren weer dat de voorkeur voor Apple lag bij de functionaliteit van de iPhone 3G. De 2.0 software werkte nogal stroperig en er zaten vele bugs in.


Wereldwijd probleem?

In Duitsland speelt het ontvangst probleem ook. Op plaatsen waar er prima 3G dekking zou moeten zijn krijgen iPhone 3G gebruikers ook het bericht Geen Service. Er zijn zelfs al mensen die via hun advocaat hun contract met T-Mobile willen beëindigen wegens niet geleverde diensten.

Op howard forums staan inmiddels meer dan 780 berichten van iPhone gebruikers wereldwijd met hetzelfde probleem. Inmiddels blijkt ook dat in vergelijking met andere toestellen het "geen netwerk" probleem niet door het netwerk komt maar dat het waarschijnlijk aan de iPhone 3G ligt. Een willekeurige NOKIA met 3G ondersteuning heeft 5 streepjes ontvangst en een iPhone 1. Dit is ook getest met een netwerk monitor waar je percentages van de ontvangst kan meten. Daaruit blijkt dat de iPhone het 3G en het edge signaal slecht ontvangt.

Engeland op het forum van O2

Australie op het MacTalk forum.

In Japan kennen ze het probleem niet. Japanners hebben geen 2G netwerk maar alleen 3G en dat netwerk is qua dekking blijkbaar erg goed. Er zijn geen iPhone 3G problemen.



De problemen met de iPhone 3G in Nederland zijn ook vrij fors. Dit blijkt uit diverse forums maar ook uit de reacties uit het pas geopende T-Mobile forum. De klachten uit het buitenland zijn identiek aan de Nederlandse problemen met de iPhone 3G.

Slecht 3G en EDGE ontvangst
geen service meldingen en daardoor onbereikbaar
niet overschakelen van 3G naar 2G als het 3G netwerk niet beschikbaar is
5 streepjes 3g ontvangst en direct daarna geen service zonder van positie te veranderen
Gesprekken die spontaan verbroken worden

Check voor de aankoop van een iPhone 3G de dekkingskaart van T-Mobile.


Apple heeft nog geen reactie gegeven op de problemen en we hadden het wel een beetje verwacht in het interview met Steve Jobs wat de Wall street Journal gisteren publiceerde maar helaas....


Gisteren was er bij CNet een daily debrief waar het onder andere ging over de slechte ontvangst van de iPhone 3G.

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten