iPhone analyse en modificatie

Chris Tangora van MacMod is niet de eerste persoon die zijn iPhone wilde aanpassen maar wel de eerste die daarvoor zowel een optische en een elektronenmicroscoop heeft gebruikt om een high-end metalen-coating te maken op zijn iPhone.

Sinds de introductie van de iPhone wilde Chris zijn iPhone meer glans geven en een "wow" effect. Het veranderen van de kleur door middel van verf was geen optie omdat het niet duurzaam genoeg is. Het plaatsen van gouden platen op de iPhone was voor Chris ook geen optie omdat die te veel krassen. Na veel research en analyse van de de iPhone zelf kwam hij op tin uit als materiaal voor zijn iPhone modificatie. Dit materiaal gebruikt men ook op industriële boorkoppen en kan zeer veel hebben. Tijdens zijn onderzoek bleek ook dat veel fabrikanten van high-end horloges dit materiaal ook gebruiken.

Het doel van het project was het niet alleen om de iPhone visueel aantrekkelijk te malen maar ook om de duurzaamheid te vergroten. Het gehele proces heeft meer dan een maand in beslag genomen. De reacties waren zo positief dat een klein productiebedrijf inmiddels 100 special edition iPhones heeft gemaakt. Dit verhaal gaat over de eerste generatie iPhone maar inmiddels werken ze ook aan de iPhone 3G.

Om het project succesvol te laten verlopen was het nodig om de iPhone op microscopische wijze te analyseren met behulp van een optische microscoop van Carl Zeiss. Chris heeft geprobeerd om de slijtage eigenschappen van de iPhone behuizing in kaart te brengen. Hier zijn enkele foto's genomen tijdens de optische microscoop sessie met de iPhone:


iPhone LCD 162ppi 100X


iPhone LCD 162ppi 1000X

Bovenstaande foto's zijn van het LCD scherm van de iPhone. Je kan goed zien dat elke pixel is opgebouwd uit 3 individuele kleuren; Rood, Groen en Blauw. De eerste foto laat het contacten zien met de letter V duidelijk zichtbaar.


Bovenstaande foto laat de rand van de home-knop zien. Dit is 100x vergroot. Er zit een ruimte tussen van 90-110 micron.


100X vergroting van de luidspreker aan de onderkant van de iPhone. Het gaas is zeer fijn om stof deeltjes tegen te houden. Op de foto zie je enkele microscopische stukjes stof gevangen in het gaas.


De metalen rand om de iPhone 100X


De achterkant van de iPhone 100X


De achterkant van de iPhone 1000X

Op de foto's van de achterkant van de iPhone is goed te zien hoe duurzaam die is gemaakt. Op de bovenste foto is ook de rand met het apple-logo te zien.

Vervolgens moest Chris met behulp van de elektronenmicroscoop zien uit te vinden waar de iPhone van is gemaakt. Is het glas voor de front-display van saffierglas? Is de buitenste ring van aluminium of staal? En waarom glimt het zo? De achterste behuizing. Aluminum? of iets anders?

Chris had toegang tot een nano fabricage faciliteit van $190 miljoen en mocht een apparaat gebruiken van $250.000 dollar om X-ray diffraction spectroscopie toe te passen op zijn iPhone. De röntgen stralen raken het oppervlak van de iPhone en daarbij komen elektronen vrij die je kan meten. Elk oppervlak geeft zijn eigen specifieke signalen af en daardoor is materiaal te herleiden. Hierbij de eerste Scanning Electron Microscope spectroscopy foto's van een iPhone:


iPhone scherm is van glas


De iPhone rand, belangrijkste element Fe (ijzer) secundair element Cr (chroom). Bij nader onderzoek van de grafieken zijn zowel de schuine kant-en achterzijde 304 roestvrij staal gemaakt.


Achterkant iPhone, belangrijkste element Al (Aluminium) secundaire element (zuurstof) Aluminiumoxide of geanodiseerd aluminium.

Na de analyse van het materiaal waarmee de iPhone is gemaakt kon Chris beginnen met het productie proces. Een coating van TIN op de behuizing van de iPhone.


De afgewerkte onderdelen. De achterste behuizing is zwart geanodiseerd en de twee randen zijn behandeld met Tin (Goud) en TiAlN (zwart).




Voor en na de behandeling



Bron: MacMod

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten