Bloggen met een iPhone

Bloggen met een iPhone is mogelijk maar omdat het onmogelijk is om teksten te kopiëren en te plakken is het wat omslachtig. Als je een leuk bericht leest op een website is het essentieel om de tekst als bron te kopiëren naar een nieuw bericht om het goed te kunnen vertalen of redigeren. Met de iPhone kan dit helaas (nog) niet. De iPhone is wel geschikt om een kort berichtje te maken. Die berichten kan je ook voorzien van een foto of een afbeelding uit een fotoalbums van je iPhone.

Toen de iPhone in 2007 op de markt kwam in de Verenigde Staten was er onder bloggers nogal wat verontwaardiging omdat er geen blog software op de iPhone zat. Sinds de komst van de App Store is dat redelijk opgelost.

Blogger/BlogspotBloggers die gebruik maken van Blogger/blogspot hebben al enige tijd de mogelijkheid om berichten te publiceren via E-Mail inclusief foto's of afbeeldingen maar ook de gratis Lifecast iPhone applicatie is een aardige optie maar het is alleen mogelijk om een foto of afbeelding te uploaden in een bericht of alleen een bericht met tekst. Een combinatie van tekst en foto is met Lifecast niet mogelijk.

Macworld heeft 3 populaire blog applicaties getest: TypePad, WordPress, and iBlogger om te kijken wat de beste blog applicatie is.

TypePadDe TypePad iPhone blog applicatie met de naam Typepad werkt alleen met Typepad blogs. Six Apart heeft de software ontwikkeld en ze zijn ook bekend als de makers van de Movable Type blogging software. Als je de Typepad applicatie opstart en inlogt in je Typepad account zie je drie opties: een bericht maken, een foto maken en toevoegen aan het bericht of een foto kiezen uit je iPhone fotoalbum. Het invieren van text is erg basic. Links en opmaak van tekst moet door middel van HTML codes gebeuren. Macworld ontdekte ook een bug in de Typepad software omdat ingevoegde foto's iets worden bijgesneden. iBlogger heeft daar ook last van maar Worpress niet. Macworld denkt dat het probleem aan de iPhone ligt en niet aan de software omdat het bij twee verschillende applicaties voorkomt.

TypePad's mobiele editie is ontworpen om even snel een berichtje te maken als je onderweg bent. Bestaande berichten op je blog kan je er niet mee bewerken. Mocht je toch een lang bericht maken met Typepad dan worden de concepten bewaard...

WordPress
Net als TypePad werkt de WordPress blog applicatie alleen met Wordpress blogs. Wordpress is tevens een van de eerste open-source iPhone applicaties. Met de applicatie is het ook mogelijk om de laatste 10 berichten op je blog te bewerken en via de instellingen kan je er ook voor kiezen om meer berichten van je blog naar je iphone te downloaden en te bewerken.

Worpress heeft ook geen WYSIWYG editor en heeft basis functies om snel een bericht te maken. Je kan ook direct foto's toevoegen aan een bericht of uit je fotoalbum van de iPhone. Foto's worden automtisch aan het einde van een bericht ingevoegd maar het is mogelijk om dit te wijzigen. Met Wordpress is het ook mogelijk om berichten te agenderen en een wachtwoord aan een bericht toe te voegen.

iBloggerVan de makers van Ecto komt de iPhone applicatie iBlogger. Dit is ook de enige blog applicatie uit de Macworld review die geld kost: US$10. Met iBlogger is het wel mogelijk om berichten te maken voor TypePad, WordPress, Movable Type, ExpressionEngine en Xanga. Ideaal als je meerdere blogs hebt bij verschillende aanbieders van blogs.

iBlogger kan de laatste 11 berichten van je blog weergeven en bewerken. Er is een preview functie die gebruik maakt van Safari. iBlogger heeft als enige applicatie uit de test een link knop zodat je geen tijdrovende HTML codes hoeft in te voren voor een linkje. iBlogger kan ook gebruik maken van locatie gegevens door middel van de GPS in de iPhone 3G.

iBlogger heeft een groot nadeel omdat aan het einde van elk bericht een link staat naar de iBlogger Web site. Dit is via de instellingen uit te schakelen maar het is wel vreemd dat het in een betaalde applicatie zit.

Als je alleen blogt via WordPress of TypePad gebruik dan de officiële en gratis applicaties. In de App Store zijn nog meer blog applicaties zoals BlogPress wat wij missen in de review op Macworld en daarom nog even toevoegen aan dit bericht.

BlogPressMet BlogPress kan je berichten maken voor Movable Type, Typepad, Wordpress, Blogger, Drupal en MSN Live Spaces.

Grootste voordeel van BlogPress is dat het een WYSIWYG editor is en dat je geen HTML kennis nodig hebt om een bericht te maken met opmaak. Het is ook mogelijk om berichten met (meerdere) afbeeldingen te maken met opmaak. Vooral voor gebruikers van Blogger is dit erg handig omdat de mail functie de afbeelding altijd bovenaan een bericht plaatst. BlogPress plaatst de afbeeldingen automatisch in een Picasa Web Album en dat is voor Blogger gebruikers erg handig.

Het bewerken van eerder geplaatste berichten is ook mogelijk en het opslaan van concepten. Als je meerdere blogs hebt is er ook een voorziening om een bericht op meerdere blogs te publiceren. BlogPress is op dit moment in de aanbieding en kost 2,39 normaal $10

Dit bericht hebben we met BlogPress gemaakt en is met een iPhone een langdurig proces maar het werkt wel!

Meer informatie over BlogPress: coollittlethings.com

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten