Obama of McCain? POLIS voor de iPhone

Volgende week dinsdag 4 november kiezen de Amerikanen een nieuwe president. Feitelijk wordt op de dag van de verkiezingen niet de president gekozen, maar het college dat hem gaat kiezen. Het kiescollege bestaat uit 538 kiesmannen. Dat is evenveel als het aantal senatoren en leden van het Huis van Afgevaardigden, aangevuld met drie extra zetels voor Washington D.C.. Omdat het aantal afgevaardigden per staat verschillend is, is ook het aantal kiesmannen per staat verschillend. Het minimum aantal voor een staat is drie, omdat iedere staat twee senatoren heeft en ten minste één afgevaardigde.De verkiezing van de kiesmannen gaat in de meeste staten volgens het principe First past the post. Dat wil zeggen dat degene die in een bepaalde staat de meeste stemmen haalt, alle kiesmannen van die staat in zich verenigt. Uitzonderingen zijn de staten Maine en Nebraska. Daar worden twee kiesmannen op deze wijze gekozen; de andere (twee in Maine, drie in Nebraska) worden per congresdistrict gekozen.

Door dit systeem is het mogelijk dat de presidentskandidaat met de meeste stemmen niet altijd de verkiezingen wint. Dat gebeurde bijvoorbeeld tijdens de presidentsverkiezingen van 2000 waarin Al Gore ondanks een absolute meerderheid van stemmen verloor van George W. Bush. Tegenstanders van het systeem wijzen hierop wanneer zij voor afschaffing pleiten. Voorstanders zeggen dat het systeem de overmacht van de grotere staten tegengaat alsmede verkiezingsfraude moeilijker maakt.

Om de uitslag te volgen van de verkiezingen is een gratis iPhone applicatie te downloaden in de App Store: POLIS. Volgens de software ontwikkelaar de beste verkiezings applicatie in zijn soort. De software maakt als enige gebruik van realtime nationale polls en verkiezingsuitslagen. POLIS gebruikers krijgen op de dag van de verkiezingen realtime uitslagen van exit polls te zien en volgens de software ontwikkelaar van POLIS weet je dankzij POLIS het eerst wie de volgende president van de Verenigde Staten gaat worden.

Na de verkiezing krijgt POLIS een update met tientallen nieuwe functies voor een snelle toegang tot politiek nieuws en informatie.

Download POLIS gratis in de App Store

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten