Kritiek Intel op trage iPhone processor

De ARM-processor is verantwoordelijk voor een aantal tekortkomingen van de iPhone, claimt Intel. Volgens de chipfabrikant zijn smartphones met een ARM-cpu in het algemeen niet zo smart. Apple zelf is niet de schuldig aan het feit dat de iPhone tekortkomingen kent, maar ARM is dat wel, vertelde Pankaj Kedia van Intels ultramobility-divisie tijdens het Intel Developer Forum in Taiwan. De opmerking volgt op de bewering van zijn collega Shane Wall dat het 'draaien van welke applicatie die paardenkracht nodig heeft dan ook' bij de iPhone tot haperingen leidt.

Volgens Kedia gaat het echter niet alleen om de iPhone: "De smartphone van vandaag is niet erg 'smart'. Het probleem is dat ze ARM-cpu's hebben." Om goed mobiel te kunnen internetten is een op Intel gebaseerde architectuur nodig, zegt Wall, die daar aan toevoegde dat Intel-cpu's twee tot drie keer de prestaties van vergelijkbare ARM-processors leveren. Intel zou ook twee jaar op ARM voorlopen. Begin dit jaar gaf ARM-directeur Warren East overigens al toe dat Intel beter dan zijn eigen bedrijf in staat was snellere processors te ontwikkelen. East zei toen echter ook dat ARM wel een flinke voorsprong op Intel heeft bij het ontwikkelen van energiezuinige chips.

Intel toonde maandag een prototype van een mobile internet device met een Lincroft-soc, die wordt gevormd door het combineren van een 45nm-cpu, een gpu, een geheugencontroller en een video-encoder/decoder. Een concreet product op basis van Lincroft wordt echter pas in 2009 of 2010 verwacht. Overigens heeft Intel zelf in het verleden flink in de ARM-architectuur geïnvesteerd met zijn Xscale-variant, die in 2006 werd overgenomen door Marvell.

 

Bron: Tweakers

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten