verkoopverbod iPhone?

Op verzoek van Vrom gaat de Europese Commissie zich buigen over een verkoopverbod voor consumentenelektronica zonder verwijderbare accu, zoals de iPhone maar ook elektrische tandenborstels. Vrom doet het verzoek omdat ze niet weten hoe ze de nieuwe richtlijn moeten interpreteren. Vrom woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom zei tegen Tweakers het volgende:

"Je kan de richtlijn strikt interpreteren en dan zou dit soort elektronica verboden moeten worden. Of je interpreteert het losser, en dan mag iedereen deze elektronica gewoon verkopen." Een Europese richtlijn is een bindende aanwijzing voor EU-lidstaten om de nationale wetgeving aan bepaalde eisen te laten voldoen.

Het probleem ligt in de interpretatie van de term 'readily removed'. "De accu moet gemakkelijk verwijderbaar zijn, maar door wie?" In de q&a van de richtlijn staat iets anders dan in de tekst van de richtlijn zelf, zegt Eikelboom. "Daarom hebben we een brief geschreven aan de Europese Commissie met de vraag om meer duidelijkheid te geven of we een verkoopverbod moeten instellen voor bepaalde elektronica." Het gaat dan om elektronica zonder verwijderbare accu, zoals elektrische tandenborstels, mp3-spelers, de iPhone 3G en de recent gepresenteerde 17" Macbook Pro.

Het ministerie heeft om duidelijkheid gevraagd om ervoor te zorgen dat het Nederlandse beleid niet uit de pas gaat lopen met dat van andere EU-lidstaten. "Apple verkoopt zijn producten in heel Europa. Het zou bizar zijn als dat alleen in Nederland niet meer zou mogen", aldus Eikelboom.

Het is onduidelijk op welke termijn de Europese Commissie duidelijk maakt in hoeverre de richtlijn tot een verkoopverbod voor bepaalde elektronica zou verplichten. "Ik heb geen idee hoe lang dat kan duren", aldus Eikelboom in een interview met Tweakers.

Bron: Tweakers.net

 
 
 
 

Een reactie posten 0 reacties:

Een reactie posten