Geen schoolboeken maar Macbooks!

Scholengemeenschap Stad en Esch in Meppel heeft iets leuks bedacht voor zijn leerlingen. Apple Macbooks ter waarde van 1200 euro. De Macbooks worden deels gefinancierd van het geld dat de school krijgt van het ministerie voor schoolboeken. Uiteindelijk blijft er een bedrag van 500 euro over wat de ouders van de kinderen moeten betalen. En dat mag ook in vier jaarlijkse termijnen. Als de ouders de Macbooks niet kunnen of willen betalen dan krijgen die kinderen gewoon traditioneel onderwijs aldus de directeur van de school...

Volgens een Kamermeerderheid moet de school de kosten voor zijn rekening nemen en dat is ook de reactie van Staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs. Via haar woordvoerder laat Van Bijsterveldt weten dat 'op het moment dat scholen volledig of grotendeels boeken vervangen door digitaal lesmateriaal en het bezit van een laptop voor het leerproces noodzakelijk is geworden, de scholen hierin zelf dienen te voorzien."

Via: One More Thing

Het Zuyderzee College is koploper op dit gebied in Nederland. Al 5 jaar geleden hebben zij de eerste stappen op dit gebied gezet en vele scholen komen op dit moment kijken hoe ze dat hebben aangepakt. Van Apple hebben ze het predicaat “Lighthouse” gekregen: voorbeeldschool in Europa. En dat is niet alleen maar omdat ze met Apple computers werken - er zijn veel meer scholen die voor Apple hebben gekozen. Alle nieuwe leerlingen krijgen van de school -gratis- een Apple MacBook in bruikleen.

Vorig jaar schreven we al over een nieuwe trend op Amerikaanse Universiteiten. Daar vervangt de iPhone de Macbooks in de collegezalen op enkele Universiteiten. Studenten aan de Abilene Christian University kregen in september 2008 een iPod touch of een iPhone 3G. Dit klinkt mooi maar is natuurlijk niet zo. De iPhone's zijn betaald van het ontvangen collegegeld. Een sigaar uit eigen doos.

Zie ook ons bericht van 22 augustus 2008 over de iPhone als hulpmiddel op Universiteiten

 
 
 
 

Een reactie posten 1 reacties:

Anoniem zei

Waarom moeten die kinderen een Macbook van 1200 euro. Wat een waanzin. Op een UMPC van 400 euro kan je ook prima werken en als je handig bent kan je er ook OSX op draaien.

02:26

Een reactie posten