Twitter en de iPhone populair bij crashes

Minder dan een maand geleden was er een live verslag van een vliegtuig crash met een iPhone via Twitter. Dankzij Twitter was er al lang live verslag gedaan van het ongeval voordat lokale media ter plaatse was. Het verslag duurde niet lang omdat de accu van de iPhone bijna leeg was maar Twitteraar Wilson was nog wel in staat om een foto van het wrak te maken en door te sturen naar het Twitter netwerk.

Gisteren maakte een vliegtuig van US Airways een noodlanding in de rivier de Hudson. Alle passagiers hebben de crash overleefd. De Airbus A320, met bestemming Charlotte in North Carolina, kwam vlak na het opstijgen van het vliegveld LaGuardia in de problemen. Waarschijnlijk waren er vogels in de motoren gevlogen.

Het eerste bericht via Twitter over de crash volgde vlak daarna:
" OMG MY MOM JUST WATCHED A PLANE CRASH INTO THE HUDSON RIVER FROM OUR APT IN NY WWWTTTTFFFFF"

Ook bij deze crash verschenen de eerste foto's via een iPhone en Twitter op het internet. Janis Krums maakte de foto aan boord van een boot als toerist in New York. Vlak daarna verscheen dit bericht op Twitter:


MSNBC interviewde hem later via GSM als ooggetuige en liet zijn foto in beeld zien. Maar ook CNN en Fox gebruikten zijn foto.


Wederom een goed voorbeeld van burgerjournalistiek met behulp van de iPhone en Twitter.

Steeds vaker zijn er berichten met een grote nieuwswaarde via Twitter te lezen. Barrack Obama en John McCain hielden hun achterban tijdens hun campagne via Twitter op de hoogte en de aanslagen vorig jaar op de Indiase stad Mumbai waren ook live via Twitter te volgen.


De foto van de Airbus A320 gemaakt door Janis Krums Vlak nadat zijn foto op de Twitter foto service Twitpic verscheen ging de website plat vanwege de overweldige belangstelling.


Janis Krums bediende enkele Amerikaanse Netwerken met een live verslag. Zijn foto gaat inmiddels de hele wereld over.

Ondertussen publiceerde David Pogue nog een artikel over Twitter op zijn NY Times blog.....

 
 
 
 

Een reactie posten 5 reacties:

Anoniem zei

Leuk verhaal!

01:16

Niek zei

Wow ga ook maar eens Twitter installeren op mijn iPhone. Dat Pogue bericht is wel weer hilarisch ;)

02:05

Saskia zei

Twitter was veel sneller dan CNN. Denk dat de gevestigde media nu wel anders gaat denken over burgerjournalistiek.

02:23

Anoniem zei

Mooi voorbeeld van Twitter. Raar dat ze in Een Vandaag deze week niet hebben verwezen naar het verhaal van die eerste crash? Mooi overzicht!

11:20

Wesley zei

Heb het nergens terug gezien toen het gebeurde was er nog geen beeld in het journaal. Hadden ze mooi die foto kunnen laten zien.

16:27

Een reactie posten